EUROPA I SVIJET

Italija zatvara sve škole u rizičnim područjima zbog širenja britanskog soja koronavirusa

Italija zatvara sve škole u rizičnim područjima zbog širenja britanskog soja koronavirusa

Talijanska vlada je u utorak naredila zatvaranje svih škola u rizičnim područjima, jer najnovijih podaci pokazuju da je više od 50 posto slučajeva zaraze koronavirusom povezano s novim, veoma zaraznim britanskim sojem.

Sve škole u visokorizičnim područjima prijeći će u subotu na nastavu na daljinu pošto su dosad bile zatvorene samo srednje škole u takozvanim crvenim zonama.

Novi podaci koje je objavio državni institut za zdravlje ISS pokazuju da je 54 posto slučajeva zaraze novim koronavirusom u Italiji uzrokovano britanskim sojem.

“Britanski soj se posebno brzo širi među mlađom populacijom”, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza na tiskovnoj konferenciji.

“Zbog toga smo donijeli odluku da sve škole u crvenim zonama prijeđu na nastavu na daljinu”, rekao je.

Po zadnjoj klasifikaciji koja je u ponedjeljak stupila na snagu, tek dvije od 20 talijanskih pokrajina su označene kao crvene: Basilicata i Molise na jugu poluotoka. Lombardija, na sjeveru, u kojoj je Milano, Piemont i Marche, u središtu, proglašeni su narančastima.

Kada je u veljači preuzeo dužnost, novi premijer Mario Draghi obećao je da će “na sve načine” pokušati zaustaviti pandemiju koja je dosad u Italiji pokosila gotovo 100.000 ljudi i uništila njezino gospodarstvo.

U ponedjeljak je bivši guverner Europske središnje banke povjerio upravljanje koronavirusnom krizom generalu Francescu Paolu Figliuolu koji je zamijenio poduzetnika Domenica Arcurija na dužnosti posebnog povjerenika za zdravstvene krize.

Novom uredbom se usto do 27. ožujka produljuje zabrana putovanja iz jedne pokrajine u drugu. 

Kazališta i kino dvorane otvorit će se 27. ožujka u žutim zonama, uz 25-postotnu popunjenost a muzeji će raditi i subotom, a ne samo u tjednu./jutarnji.hr/

About Author

redakcija

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *