Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin kritizirao je inicijativu osnivanja Superlige.

Redoviti godišnji kongres UEFA-e koji je trebao proteći u mirnom tonu jer se trebalo raspravljati o prošlogodišnjem poslovanju i budućnosti europskih natjecanja, postao je mjesto obračuna s udruženjem dvanaest klubova koji se odlučili na osnivanje zatvorenog natjecanja. No, osnivanje Superlige promijenilo je planove FIFA-e i UEFA-e.

“Iz poštovanja prema navijačima, odustanite…”

“Pokazali ste da se brinete za vrijednosti koje promiče nogomet. Ako stojimo zajedno, nepobjedivi smo”, kratko je kazao Čeferin.  Posebice se obratio engleskim klubovima pozivajući ih da se dozovu pameti, posebice ukoliko poštuju navijače i nogomet kao sport.

“Engleskim klubovima želim poručiti da se dozovu pameti. Ne zbog ljubavi prema nogometu jer sumnjam da to posjedujete, već iz poštovanja prema navijačima koji vole vaš klub, iz poštovanja prema kući nogometa”, kazao je Čeferin.

“Europa treba Atalantu, Celtic, Dinamo…”

Predsjednik UEFA-e dotaknuo se malih klubova, pa je spomenuo i zagrebački Dinamo.

“Europska natjecanja trebaju klubove poput Atalante, Celtica, Rangersa, Dinama i Galatasaraya. Navijači moraju znati kakvu svi imaju šansu. Moramo taj san održati živim”, poručio je kratko.

Onda se oštro osvrnuo i na odmetnutu dvanaestorku. Pokušao je Čeferin na primjeru nekad velikih europskih klubova objasniti kako se nogomet mijenja, kako se temelji na rezultatima, a ne na bogatstvu i staroj slavi. 

“Pa gdje biste bili bez UEFA-e?”

“Pa gdje je bio Manchester United? Sjećate li se gdje je bio Juventus prije 15 godina? Koliko znam, u Serie B. Da su se klubovi koji su dominirali europskim nogometom prije 30 ili 40 godina odlučili na osnivanje Superlige, pa kako bi ona izgledala?” rekao je.

“Bili bi tu Nottingham Forest, Aston Villa, HSV, Steaua, Porto, PSV i Zvezda. Tada je to bila krema europskog nogometa. Shvatite, nogomet se mijenja, a neki to ne razumiju. Oni vide samo promjene na bankovnom računu”, oštro je poručio Čeferin.

Također, poručio je predsjednik UEFA-e europskim velikanima da se prisjete gdje su bili prije nekoliko desetljeća.

“Ti klubovi koji misle da su sada nedodirljivi trebali bi se prisjetiti gdje su bili. Trebali bi shvatiti da su danas najveći klubovi Europe, dijelom zbog UEFA-e koja već više od 60 godina brani ideju da se natjecanje temelji samo na sportskim rezultatima. Gdje bi bili bez UEFA-e?” kazao je.

“Neće im uspjeti privatizacija nogometa…”

Za kraj izlaganja Čeferin je istaknuo kako dvanaest europskih klubova želi privatizirati nogomet, ali u tome neće uspjeti.

“Šačica klupskih vlasnika želi profitirati u ovoj situaciji. Pokušavaju privatizirati nogomet, jedno od posljednjih kolektivnih vlasništva u društvu. No spremni smo na to. Očekivali smo to, nismo znali kada će to poželjeti učiniti, ali nisu nas iznenadili”, rekao je Slovenac, a zatim se osvrnuo na model natjecanja Superlige.

“Pojedinci misle da, kako bismo uspjeli, moramo kopirati drugi model, ali postoji razlog zbog kojeg je europski nogomet toliko dugo opstao. Baš zato što se temelji na jasnom modelu koji je odolio zubu vremena”, zaključio je Čeferin oštro izlaganje prema europskim velikanima koji se odlučili na osnivanje Superlige.

About Author

redakcija

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *