Rusija je u utorak objavila da je odlučila protjerati dvojicu bugarskih diplomata kao odgovor na protjerivanje dvojice ruskih diplomata iz Bugarske u ožujku, u kontekstu špijunske afere i pojačanih napetosti između Moskve i Zapada.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije priopćilo je odluku o protjerivanju dvojice bugarskih diplomata, a o odluci je obaviješten bugarski veleposlanik u Moskvi, koji je bio pozvan na razgovor. 

Naime, odluka se odnosi se na prvog tajnika konzularne službe i prvog tajnika za trgovinska i gospodarska pitanja veleposlanstva.

“Mjera je odgovor na neutemeljenu odluku bugarske strane da proglasi nepoželjnima dvojicu zaposlenika veleposlanstva Rusije u Sofiji”, navodi se u priopćenju. 

Bugarske vlasti protjerale su ruske diplomate u ožujku nakon otkrića navodne špijunske mreže koja je radila za Moskvu i za koju je radilo više sumnjivaca među kojima i djelatnici bugarskog ministarstva obrane.

Bugarska ima tradicionalno dobre gospodarske odnose s Rusijom, ali od listopada 2019. izbilo je više špijunskih afera koje su zaoštrile odnose.

Već su protjerana petorica ruskih diplomata i tehnički asistent veleposlanstva.

Rusija i Zapad zadnjih su tjedana međusobno protjerali više diplomata, u kontekstu pojačanih tenzija.

Moskva je protjerala desetero američkih diplomata kao odgovor na protjerivanje isto toliko ruskih diplomata iz SAD-a. 

Veleposlanici dviju zemalja povučeni su na “konzultacije”.

About Author

redakcija

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *