U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno tek nešto više od 700 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je ponovno zabilježen i velik broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom jer je preminulo 86 osoba.

U ponedjeljak je provedeno oko 4000 testiranja, a prisutnost koronavirusa otkrivena je kod 722 testirana pacijenta. Već nekoliko dana zaredom bilježi se pad broja zaraženih, što budi nadu da se pandemija usporava. Tijekom ožujka bilježeno je i dvije tisuće zaraženih dnevno.

Iako je sve manje novooboljelih, u BiH se nastavlja bilježiti iznimno velika stopa smrtnosti među zaraženima. U toj je zemlji, koja ima 3,5 milijuna stanovnika, od izbijanja pandemije do sad potvrđeno nešto više od 191 tisuće slučajeva zaraze, a umrlo je 7950 osoba s dijagnozom covid-19.

BiH i dalje ima velikih problema s nabavkom cjepiva te još nije uspjela cijepiti niti prioritetne skupine poput osoba starijih od 75 godina. Pored toga, premijer Novalić uporno najavljuje odlazak cjepiva, ali premijer je izgubio svoj ugled s skandalom oko respiratora.

Od 1,23 milijuna doza naručenih kroz mehanizam COVAX, BiH je dosad dobila tek oko 50 tisuća, a iduća isporuka od oko 100 tisuća doza sad je najavljena za kraj travnja. Austrija je u utorak najavila kako će kroz mehanizam pomoći ustanovljen unutar Europske unije BiH do kraja ljeta dobiti 214 tisuća doza cjepiva iz kontigenta od oko 600 tisuća koji je namijenjen zapadnom Balkanu. 

About Author

redakcija

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *