Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je na sarajevskom aerodromu dočekao ministra obrane Mađarske Tibora Benka, koji je došao u službenu posjetu mađarskim vojnicima u sastavu EUFOR-a te donirao i cjepiva protiv koronavirusa za lokalne zaposlenike Kampa “Butmir”.

Podžić i Benko su tom prilikom razgovarali o projektima vojne suradnje Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je konstatirano kako je, u skladu s Obrambenom i sigurnosnom politikom BiH, Strategijom vanjske politike i Zakonom o obrani BiH, proces euroatlantskih integracija jedan od prioritetnih ciljeva za BiH.

Mađarski ministar je naglasio da Veleposlanstvo Mađarske u BiH od 2019. godine ima funkciju kontakt-veleposlanstva NATO-a te da će na tom putu nastavljati pomagati Bosnu i Hercegovinu.

Kasnije tijekom dana, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić i mađarski ministar obrane Tibor Benko u Kampu Butmir su sudjelovali na trilateralnom sastanku s komandantom EUFOR-a generalmajorom Alaxanderom Platzerom.

Prije službenog sastanka, oni su prisustvovali svečanoj ceremoniji sjećanja na poginule pripadnike EUFOR-a te uručenju više od 1.000 doza cjepiva protiv koronavirusa, koje je mađarska vlada donirala za potrebe lokalnih uposlenika Kampa Butmir.

Prva cijepljenja lokalnih zaposlenika baze obavljene su odmah nakon svečanosti.

U prigodnom obraćanju na ceremoniji, zamjenik ministra obrane BiH Krešić zahvalio je mađarskom ministru Benku na ovoj donaciji, kao i donaciji od 200.000 doza cjepiva koje je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto dopremio za građane BiH u ponedjeljak.

Krešić je istaknuo važnu suradnju sa EUFOR-om, kako u pogledu pomoći u riješavanju viškova naoružanja, tako i aktivnostima obuke EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH.

Mađarski ministar obrane Benko istaknuo je značaj učešća mađarskih vojnika u sastavu EUFOR-a te naglasio da će Mađarska nastavljati razvijati vojnodiplomatsku saradnju s Bosnom i Hercegovinom, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH, prenosi rtv Herceg Bosne.

About Author

redakcija

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *