BiH

Izetbegović u Mađarskoj idejom o građanskoj BiH pokušao urušiti koncept Daytona

Izetbegović u Mađarskoj idejom o građanskoj BiH pokušao urušiti koncept Daytona

BiH je država koju čine dva entiteta, tri naroda, ali i četiri političke grupacije – bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska. Ova posljednja je barem dvostruko zastupljenija u Parlamenarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH od hrvatskih stranaka, rekao je na Bakir Izetbegović u svojstvu predsjedatelja Doma naroda Parlamnetarne skupštine BiH na na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Europe i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti.

Izetbegović je tako nastavio širiti lažni narativ o tome kako u BiH postoji navodno i “četvrta konstitutivna zajednica” koju ne čine pripadnici konstitutivnih naroda, piše Dnevnik.ba.

Istina je, pak, da je na popisu stanovništva 97 posto građana BiH izjasnilo se pripadnicima jednog od tri konstitutivna naroda. Ovakvi Izetbegovićevi stavovi razaraju BiH s obzirom na to da im je cilj osporiti malobrojnijim konstitutivnim narodima pravo na BiH.

“Unatoč tome, ovu grupaciju (navodno građansku, op.ur.) žele da ‘zbiju’ u bošnjačku kvotu od 33 posto, iako bošnjačke i građanske stranke čine 60 posto glasačkog i parlamentarnog tijela”, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je potom govorio o navodnoj praksu zloupotreba ovlasti domova naroda, ali i na nezadovoljstvo stranaka s hrvatskim predznakom zbog načina izbora predstavnika u institucijama vlasti.

“Oba zahtjeva moguće je uskladiti izmjenama Ustava i Izbornog zakona, ali se to mora uraditi uporedo. U provedbi presuda Europskog suda za ljudska pravca moguće je povećati šanse hrvatskih stranaka u izboru članova Predsjedništva, ali se istovremeno moraju reducirati nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu precizno definiranih vitalnih nacionalnih interesa”, kazao je Izetbegović.

Ovdje predsjednik SDA pokušava spojiti neposijvo. Naime, nadležnosti domova naroda nisu predmet nikakvih presuda ni Ustavnoga suda BiH niti drugih sudova. Predmet presuda su samo načini izbora političkih predstavnika koje zloupotrebljavaju upravo bošnjačke političke stranke a ogledaju se u fenomenu Komšić.

“Zbog toga od predstavnika EU očekujemo da, u skladu s vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomognu u donošenju adekvatnog rješenja za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH”, poručio je Izetbegović.

Konferenciji, koja je održana u organizaciji predsjednika Narodne skupštine Mađarske Laszla Kovera, su, pored predsjednika parlamenata, prisustvovali i premijer Mađarske Viktor Orban i Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Sudionici Konferencije usvojili su zajedničku izjavu kojom se potvrđuje predanost europskim integracijama, te se pozivaju članice EU da ubrzaju proces proširenja, priopćeno je iz Iz Ureda predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića./HMS/

About Author

redakcija

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *