Izetbegovićeve i Novalićeve izjave govore da Bošnjaci žele BiH isključivo za sebe

0
277

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević izjavio je da je izuzetno loše ako “Bošnjaci žele graditi svoj indentitet na poricanju i negiranju drugih naroda koji u BiH žive oduvijek”.

“To neće dati bilo kakvu šansu da gradimo bilo kakvu zajedničku budućnost u BiH. Očigledno je u pitanju projekat građenja identiteta na negiranju identiteta drugih u BiH, što nije dobro”, rekao je Kovačević govoreći o izjavama Izetbegovića da je “srednjovjekovno stanovništvo Bosne bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko” i da su stanovnici BiH “prije nekoliko stoljeća bili jedan narod, Bošnjani, Dobri Bošnjani”.

Kovačević je dodao da Republika Srpska želi da se vodi dijelog s predstavicima Bošnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji može da se traži bilo kakva karta za opstanak BiH.

“Bošnjaci konstanto žele razgovarati sa svima u svijetu o BiH, ali ne žele razgovarati s kojima, kako oni navodno tvrde, žele živjeti. To jasno pokazuje da oni žele samo BiH u kojoj ima mjesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo. Mi pozivamo na dijalog, ali za Bošnjake je neprihvatljivo svako rješenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni žele da do rješenja dođu sami, odnosno da rješenje netko nametne”, zaključio je Dodikov savjetnik.

Kovačević je naveo da je sinoć federalni premijer Fadil Novalić izjavio da je “dunjaluk ili svijet mjesto koje treba da dijele sa svima, ali da je BiH mjesto koje ne treba da dijele s bilo kim”.

“To govori o tome što su njihove političke ambicije u BiH i da oni apsolutno ne žele dijalog s bilo kim i da žele BiH isključivo za sebe i da za Srbe, za Hrvate, za predstavnike ostalih u BiH nema mjesta osim ukoliko su spremni da prihvate da je BiH njihova”, rekao je Kovačević./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here